tiistai 26. elokuuta 2014

Aterioimassa

Hei!

Vielä en ole joutanut ruokakirjoitusta laatimaan, mutta tässä tulee (luultavasti osa 1 monista). Todettuani jo aiemmin, että ravintolalasku on pienempi kuin kotona tehty, olemme käyneet siis useasti syömässä ulkona tai koululla.

Ravintolan edullisuutta kuvaa hyvin se, että Ada kertoi usempien perheiden käyvän mielummin ravintolassa yhdessä syömässä kuin, että joku tai yhdessä valmistaisivat ruuan. Paitsi hinta, vinkkasi Ada, että onhan se mukavan kun ei tule tiskiä ;) Yleensä ravintoloihin, en puhu nyt pikaruokaloista, tullaan syömään suuremmalla porukalla, jolloin on mahdollista tilata useimpia ruokia ja maistella erilaisia. Suomalaisessa pihvikulttuurissa tämä ei varmaankaan onnistuisi, mutta empä täällä tilaisi vain itselleni neljää taikinapalloa. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma ja täällä ihmiset vaihtavt tiuhaan kuulumiset pöydän ääressä, lapset ovat mukana tietysti.

Tarjoiluvaunu, josta valitiin aterioita. Leimasimella löytiin laskuun kunkin kärryn tuotteen kirjain. Tästä sitten laskutettiin lopuksi. Ja tämä oli kallis paikka, ruokalasku kolmelta oli n. 60 euroa. (eli ei siis kallis)


Ruoka juomana on tee, useimmiten jasmin (ei sokeria ja maitoa), mutta tee on suomalaisten tummaanteeheen tottuneiden Heinin ja Ernon suuhun laimeaa. Usein ruuan yhteyteen kuuluu myös keitto, alkuruokana ja se maistuu mielestäni lihaliemikuutiolta :) Ada kertoi, että useimmat aterioivat pääruuan ravintolassa ja menevät jälkiruualle seuraavaan. Teimme Adan kanssa ollessamme näin kahdesti, mutta kerran myös tilasimme samassa paikassa. Aiemmin olimme syöneet ostoskeskuksessa numero 3456 (niitä on aivan liikaa!), jossa jäliruoka koostui hedelmistä, jäätelöstä ja riisistä sekä siemenistä. Maukasta ja raikasta :)

Nämä herkut olivat: kakkupala muistutti aivan tavallista pehmeää vuokakakkua. Ylhäällä oikealla oli (kiisseli?) lämmin keitto, joka maistui etäisesti riisipuurolta, sokerilla. Siinä siis oli riisiä, tummaa. Vasen ylhäällä oli (ajattelin jo että mustekalan mustetta) mutta jauhettua seesaminsiemen keittoa, lämmintä sekin. Ja se maistui aivan Tazza kaakaolta (ilman kaakaota). Vasemmalla alhaalla oli maito/sokeri hyydyke, joka maistui kyllä aivan munakkaalta ja kaipasi hilloa jatkeeksi.

Ravintolaan oli vuoronumero ja se oli tupaten täynnä. Hienosti pukeutuneet tarjoilijat ja valkoiset pöytäliinat ja kattokruunut saivat miettimään, että emme ole kyllä nyt pukeutuneet. Mutta taas ennakkoluulo! Myös muut ihmiset istuivat perusarki vetimisään (vaikka olikin sunnuntai) ja lukivat sanomalehteä! En olisi ikänä kuvitellut tulevani niin hienoon ravintolaan lukemaan lehteä tai selailevan puhelimia! Läppäri en sentään nähnyt ;)

 Puikot ovat pysyneet kädessä jo ensi-illasta lähtien ja alkaa niihin tottumaan. Veistä tosin kaipaan pilkkomiseen välillä, koska aina se suupala ei vain sovi suuhun :) Ainoa mille nyrpistän näneni (myös suomessa) on makea leipä ja kiinalainen perusleipä on makea! Siis sokerinen, melkein pulla! Ada kertoikin, että se syödään usein aterian loppuvaiheessa. Täkäiläinen lihapiirakka; makea leipä täytettynä barbeque possulla :) Riisi on perushyvää ja nuudelit. Pidän kovasti varsinkin kanasta erimuodoissa, mutta mereneläviä vähän mietin. Ne on usein jauhettu pullaksi ja sitten kun puret sattuman, pelkään että se oli jonkun raaun silmä. No, vesikastanjaa se oli. Lisäksi ne on limaisia, suu tuntuma antaa liikaa valtaa mielikuvitukselle x) Possu ja nauta ovat myös hyviä ja varmoja. Lähes kaikki kasvis on keitetty, paistettu tai ainakin lämmitetty. Nauroimmekin, että salaattina on taikinakuoreen kääräisty pinaatti :)

Tässä on Ada! Luvan kysyttyäni sain julkaista kuvan, mutta vain onnistuneen :D Uskoisin, että tämä kelpanee. Tyypillinen yhteinen ravintola-aterian kuvio on, että Ada vie miedät jonnekin ja johinkin, antaa meidän tilata jotain ja tilaa itse loput (käytännössä kaikki) ja saamme aina erilaisen aterian. Lisäksi Ada on näytellyt paljon paikkoja muitakin meille, mutta ravintolakonsulttina hän on erinomainen!!

Muita ruokia, jos nyt ajatellaan ihan normaalia päivää. Aamulla keitämme kaasuliedellä aamupuuron, voilla ja Ernolle sokerilla. Juomme lantrattua tuoremehua (koska säästämme) ja pikakahvista tehdyn aamukahvin. Omaani tietenkin maitoa (huom, 2 € litra). Muutamia hedelmiä ollaan myös syöty, lohikäärmehedelmää (hieman edullisempaa kuin suomessa), kalliita omenoita (rakenne hieman erilainen kuin suomessa), itsestään, tai ainakin helposti, kuoriutuvia mehukkaita appelsiineja (hinta samahko) ja banaaneja (hinta samaa, mutta ns. raaka baani on täällä jo kypsä, ei tarvi odotella pilkkuja).

Muutaman kerran kokattin kotona, nuudeleita ja lihaa. Saarella on hyviä lihoja kylmäaltaissa ja aika hyvin ne on sinne laitettu, lisäksi lihan hinta on suomeen verraten halpaa. Joten niitä meidän grilliuunissa, joka on a) törkysen likainen b) hidas ja c) pannassa nyt! Seuraavalla kauppareissulla ostetaan sitten pannu. Iltapalana on usein munia ja leipää. Täällä ei myydä isoja satseja ja uskonkin että homehtuminen kosteudessa ja lämmössä tapahtuu varsin vikkelään.  Eli kyllä me lihassa pysymme!

Pikaruokalat ovat edullisia, n. 4 € saa kunnon nälän poissapitävän aterian. Ateria, jota syötiin eilen sisälsä riisiä, kanaa ja currya. Paljon myydään myös nuudeleita lihalla ja erilaisia keittoja. Mutta salaatti on Suomen hintaa eli 7 € ylöspäin. Kaupan altaasta valmissalaatti 4€. Suurimman loven ruokabudjettiin tekee kahvi. Halvin olisi mäkkärin kahvi x) kahvi maksaa usein saman verran kun varsinainen ruoka. Tälle täytyy nyt keksiä jotain, ajattelin jo että pakkaamme pikakahvijauheen mukaan ja ostamme kuumaa vettä :D











2 kommenttia:

  1. Ihania postauksia, melkein kuin olisi itse mukana ihmettelemässä HongKongin menoa, vaikka istuukin kotisohvalla.... :)

    VastaaPoista
  2. Essi! Jos on lomaa, tuu k'a'm'a'a' :) majotus on taattu =)

    VastaaPoista