sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Museoitumassa oikein olan takaa

Päätin antaa armon käydä oikeudessa ja vierailla vielä surkean kokemukseni jälkeen kahdessa museossa. Olkoonkin, että nämä kaksi ovat hieman enemmän lähellä sydäntäni kuin sputnik ja Apollo 13. Lauantaille luvattiin siis sateita ja patikka Taiwanilaisvahvistuksen kanssa siirrettiin maanantaille. Erno kertoi vääntävänsä koulujuttuja ja parempi silloin olla poissa-alta. Aloitin kartan toisesta päästä, jolloin loppumatkalle jäisi vielä ikeasta kahvin haku. Aloitin lääketieteen museosta.

Lääketieteen museo

Löysin paikan stepattuani ensin puolituntia ylämäkeä (tai siltä se tuntui) ja löysin opasteet. Kaikki toivo huudettiin paremmasta museo kokemuksesta, mutta jälleen kahden euron sisäänpääsymaksu kertoi kaiken jo ovella. Vanha rakennus sisälsi kolme huonetta, jossa kerrottiin sitten lääketieteen huippusaavutukset SARS ja synnytys, varsinkin synnytyskomplikaatiot. Mielestäni täällä on kasvatuksellisia komplikaatiota kyllä enemmän...

SARSista esitys oli varsin pitkähkö, mutta valaiseva. SARS koetteli Hong Kongia 2003, Kiinasta käsin lähtenyt taudinaiheuttaja. Nopeasti hengitysilman mukana leviävä tauti tappoi Hong Kongissa neljänkuukauden aikana 300 ihmistä. Pääasiassa SARS ei ole kuolemaanjohtava, mutta pienille lapsille ja yleistiloiltaan heikoille vanhuksille toipuminen voi olla ongelmallista.  Molemmilla puolilla keuhkoissa voi keuhkokuume johtaa hengityskonehoitoon. Aiheuttajaa tähän hengitystie sairauteen (yskä, korkea kuumeilu, hengenahdistus) pidetään eläinperäisenä.

Museossa esitettiinkin neljä versiota kuinka SARS olisi voinut lähteä liikkeelle. Syypää numero yksi oli lepakko. Kyseinen lepakkolaji saattoi asustella paikallisten rakennuksissa ja omata viiruskantajuuden sairastumatta itse. Kiinassa lepakon lihaa pidetään suurena herkkuna ja huonosti valmistettu ateria saattoi sisältää viruksen. Lepakosta valmistetaan myös lääkkeitä. Toisena syynä pidetään muita villieläimiä, joita myydään villieläin toreilla, joissa hygienia on puutteellinen. Uskotaan, että juuri sivettikissa Civet cat kantoi bakteeria.

SARS levisi sitten sairaaloissa kuin kulovalkea ja tähän osattiin museossa kertoa syy. Vaikka SARS- viruksen omaavat potilaat hoidettiin eristyksissä heidän vessa-asiointinsa meni huuhtelun mukana yleiseen viemäriin, josta pukien (hauraat) läpi SARS- pääsi hengitysilmaan. Ilmeisesti myös näistä ajoista on vahvasti jäänyt maskin käyttö nykyisyyteen. Tätä päivää Hong Kong on jo WHO:n mukaankin SARS vapaa.


Tee museo

Olin jo kahden vaiheilla, että skippaanko koko homman. Menin sitten vielä kerran pettymään. Tee museo on jopa mainostettu perus "tee nämä 10 asiaa Hong Kongissa" sivustolla, eli mene teemuseoon. Minua tervehtii ilmainen sisäänpääsy tai se voi johtua myös siitä, että virkailija ei puhunut englantia. Pääsin katsomaan monia erilaisia pannuja ja julisteita erilaisista teenvalmistuksista. Kiitos ja näkemiin.

Jotenkin uskoin, että itselle niinkin tärkeä asia kuin iltatee tai juorutaantee tai paleleetee tai en-keksi-muutakaan-niin-keitän-teen olisi aiheesta nyt täyttänyt enemmän vitriinejä. Varsinkin kiinalaisesta teehistoriasta oli kertomatta teen viljely, mistä tee tulee ja sen valmistus lehtitasolta. Nyt näin erilaisia pannuja eri aikakausilta.

Ahaa, pessimistiksi luulevat, oli jotain hyvääkin. Isolle mainostaululle oli kerrottu, mikä tee auttaa mihinkin vaivaan ja iloksenne kopion sen härskisti tähän.

Vihreä tee

* alentaa verenrasva-arvoja
* alentaa verensokeria
* läpäisee antioksidantteja
* tekee verisuonet joustaviksi
* alentaa tulehduksia ja tappaa bakteereja
* parantaa immuunipuolustusta
* ehkäisee hammasmätää
* suojelee säteilylle altistumiselta
* tekee nikotiinin myrkyttömäksi
* vaalentaa ihonväriä


Valkoinen tee

* alentaa verenrasva-arvoja
* alentaa verensokeria
* läpäisee antioksidantteja
* parantaa immuunipuolustusta
* vaalentaa ihonväriä
* lievittää kesällä hellettä (ilmeisesti tunnetta)


Oolong tee (mustan ja vihreän teen völimuoto, puolihapatettu tee)

* alentaa verenrasva-arvoja
* alentaa verensokeria
* alentaa kolesterolia
* alentaa verenpainetta
* läpäisee antioksidantteja
* vähäntee valtimoiden rasvan määrää
* vahvistaa immuunipuolustusta
* ehkäisee hammasmätää
* suojelee säteilylle altistumiselta
* ehkäisee tulehduksilta
* tekee alkoholin myrkyttömäksi
* auttaa painon pudotuksessa


Musta tee

* alentaa verenrasva-arvoja
* alentaa kolesterolia
* läpäisee antioksidantteja
* alentaa verensokeria
* vähäntee valtimoiden rasvan määrää
* lämmittää vatsaa ja poistaa elimistön sisäistä kylmyyttä
* auttaa ruoansulatuksessa
* auttaa painon pudotuksessa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti