keskiviikko 17. syyskuuta 2014

"Jos haluat olla päivän onnellinen, juo itsesi humalaan. Jos haluat olla vuoden onnellinen, mene naimisiin. Jos haluat olla koko elämän onnellinen, aloita puutarhan hoito."


                                                  Fullumoon juhlaa Adan silmin


Fullmoon juhlapäivän aloitimme vierailemalla Adan koululla. Takana kuvassa patsas kuvaa Tianenmen verilöylyä 1989. Niille jotka ovat asiasta kuulleet tieto ei tule uutena, mutta oma tietoni on vain, että nimi on tuttu jostain... Kuten useimmille kiinalaisille. Hallitus aloitti jo samana päivänä ruumiiden hävittämisen ja asiasta vaiettiin. Kellään ei ole tietoa menehtyneiden määrästä ja arvot hallituksen mukaan ovat 241 ja silminnäkijöiden useita tuhansia. Kiinassa vallitsi korrutpio, sananvapauden puuttuminen ja inflaation aiheuttama talousahdinko. Lisäksi uudistuksia ajaneen poltiikon kuolema antoi vielä syytä mielenosoitukseen. Opiskelijoita kokoontui Taivaallisen Rauhan aukiolle mielenosoitukseen vaatimaan poliittisia uudistuksia ja suremaan menehtynyttä poliitikkoa. Opiskelijoiden joukko lisääntyi miljoonaan ja aiheutti jopa poikkeustilan. Kesäkuussa 1989 armeija saartoi mielenosoittajat ja yhteenotot alkoivat. Tämän seurauksena armeija avasi tulen. Valtio selitti voiman käytön olleen tarpeellinen, koska opiskelijat yrittivät kaataa Kiinan kansantasavallan. Julkista keskustelua ei edellenkään Kiinassa saa käydä tapahtuneesta.

Sitten hieman iloisempaan kuvaan. Fullmoon festivaalien lohikäärme. Lohikäärme oli oljista ja rautalangasta koottu ja sen silminä toimivat taskulamput. Savu on peräisin tuhansista suitsutkkeista, jotka loivat punaista valoa lohikäärmeeseen. Suitsukkeiden savun kerrotaan vievän sairaudet pois.
Kuvassa vasemmalta Mei, Erno, minä ja Ada

Täysikuu.

Loppuillasta päädyimme vielä Adan toimistolle yliopistolle. Tarjolla kotiviiniä ja kuukakkua.

Ada oli ostanut hedelmäisen viinin vuosi sitten ja laittanut sinne carambola hedelmää. Juoma oli niin napakkaa, että melkein yskitti. Syynä selvisi, että kantoonin kielellä heillä on vain yksi sana alkoholijuomalle. Joten ei ole erikseen viiniä, kirkasta tai likööriä.
Tässä meidän evästä. 
MUtta myös minun vuoroni herkutella kasvisruoka ravintolassa :) Ernon ilme varmasti kertoo kaiken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti