tiistai 30. syyskuuta 2014

Mielenosoitus

Kuten kotimainen iltasanomatkin on kertonut täällä on mielenosoitus. Sitä jatkuu yhteensä viikon ja taitaa nyt loppua joko keskiviikkona tai torstaina. Aiheena siis on, kun 1997 luovutti Britannia Hong Kongin Kiinalle, tuli Hong Kongin saada tässä tehdyssä sopimuksessa suurin mahdollinen autonomia. No ei sitten saanut. Kyllä Hong Kongissa on omia lakeja ja puhutaankin, että Hong Kong jakaa Kiinan kanssa vain maanpuolustus asiat sekä diplomaattisen hallinnon. Hong Kongin ylin valtion päämies on hallintojohtaja. Aiemmin hallintojohtaja on valittu vaalein siten, että Kiina on nimittänyt ehdokkaat, joista Hong Kongilaiset ovat saaneet äänestää. Nyt 2017 oli luvattu, että Hong Kongilaiset saisivat itse valita ehdokkaansa, mutta sopimus peruttiin.

Wan Chaista pääkadulta.

Alkavaa väenpaljoutta. Suurinosa on varustautunut suojalasein ja kelmulla kaasuja vastaan. Myös sateenvarjot on mukana, niistä on näppärä tehdä roomalainen kilpikonna muodostelma.
Protesti on kuitenkin siistiä. Ihmiset tukkivat kadut ja ns. hengaavat kaduilla. Valtaosa ihmisistä koostuu opiskelijoista ja osa kouluista onkin suljettu. Kyynelkaasua on jouduttu käyttämään väkijoukkojen hajottamiseen varsinkin sunnuntai- maanantai yönä, jotta bussiliikenne saataisiin köyntiin. Pääsimme itsekin todistamaan protestia Causaway Baylla, kuuluisalla shoppailualueella. Aiemmin yömyöhään auki olleet liikkeet oli nyt suljettu. Ihmiset olivat tukkineet päätiet ja tukkineet metrotunnelin suuaukot porteilla, joissa kuitenkin luki ystävällisesti kiertotie asemalle. Iskulauseena portteihin oli kiinnitetty, että emme ole vihollisia. Yhtäkään poliisia emme nähneet. Väkijoukosta ei kuulunut yhteishuutoja tai ylimääräistä mölinää.

Keltainen "roosa" nauha on symbolina mielenosoitukselle ja niitä on kiinnitettyinä sillankaiteisiin ja jopa saarella ilmoitustauluun.

Nyt enempi väkeä kuuluisalla kauppakadulla Causaway Baylla.
Paljon mielensäosoittajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti