lauantai 20. syyskuuta 2014

Kirje Kiralle

Hei Kippuraiseni!

Kirjoitan sinulle nyt koiran elämästä täältä toisesta maailmasta. Päädyimme silloin Suomessa ollessamme, ettemme ota sinua mukaan. Vaikka olimmekin kaikki lentokuljetuksesta, rokotuksesta ja karanteenista selvittäneet. Ratkaisevana syynä oli asunnon silloinen puuttuminen ja ilmasto. Kuvittelimme vielä Suomessa ollessamme, että koira kyllä tottuisi. Ainoa pelko oli, jos asunto on liian pieni ja ilmastointilaitetta ei ole, se ei olisi oikein. Olisi se myös tulosi mukaamme rajannut kovasti omaa liikkumistamme.

Nyt täällä olen nähnyt koiria ja ensimmäisestä päivästä alkaen olen ollut kiitollinen, että saat olla ensilumen huuruisessa Suomessa. Asunnossa, jossa olemme on huonelämpö 27 astetta ja uskon, että jo se olisi sinulle ollut liian kuuma. Kaakelilattiakaan ei varmasti ole mukava tassulle. Ulkoilmasta ei tarvitse varmaankaan erikseen mainita, mutta edes auringon lasku ei laske lämpötilaa alle 26 asteeseen.

Täällä on koiria. Aika paljon. Useimmat lajitovereistasi on ajeltu, paitsi päässä on tuuhea karva, mikä saa ne kaikki näyttämään pöllöiltä. Turkin ajelu on silti siunaus täällä. Enimmäkseen olemme tavanneet varmaankin villakoiria ja keskikokoisia otuksia. Vain muutama hovawart ja husky on tullut vastaan. Corgeja on jokunen ja kaikilla niillä on typistetyt hännät, samoin rotwailereilla. En ole yhtään typistämätöntä kyseisen lajin edustajaa tavannut. Shiboihin olemme täällä törmänneet muutaman kerran ja yhtä siliteltykin. Olemme kuitenkin noudattaneet kasvattajasi neuvoa välttämään muita koiria, ettei ikävä pääse iskemään.

Vapaus on täällä kovasana ja koirat saavat olla saarella irti. Toki niiden tulee olla tottelevia ja eipä tuo taida olla temppu tässä helteessä kun hyvä, että jaksavat hajuista kiinnostua. Tietyt rodut, kuten tappelijakoirat tulee olla kytkettynä ja kuonokopalla, on myös lajeja joita ei saa edes saarelle tuoda.

Kulkukoiria tapaa myös. Muutama niistä kulkee turkki takussa saarella. Ne eivät kuitenkaan kerjää. Viilentyäkseen ne viettävät aikaa tuulisessa lauttarannassa, varjossa maaten.

Kuumuus on kamalaa ja se saa koirat väsymään herkästi. Jotkut hullut ihmiset tuovat niitä keskipäivän auringossa jopa rannalle polttavalle hiekalle. Minusta tuntuu, että osa lajitovereistasi kärsii turvotuksesta. Varsinaisesti ei lihava, mutta maha on suuri, voisiko johtua proteiiniin puutteesta?

Vahtikoirien virkaa toimittaa valtaosa ja olen eräänkin kerran säikähtänyt niitä kun tulevat käden ulottuville haukkumaan. Osa taas on niin vetämätön, että nostaa maakuullaan vain päätä haukkuakseen. Koska koirilla on vapaa liikkuvuus jännittää ajoittain, että missä ne luulevat suojeltavan tontin menevän. En haluaisi olla täällä postelijooni...

Lenkkiaika on joko aamulla aikaisin tai illasta puolenyön maita. Jotkut tuovat koiransa mukana baariin ja kauppojen ovenpielissä nouhoaa jokunen. Kotiapulaiset lenkittävät koiria eniten ja joskus niitäkin tapaa päiväsaikaan. Koirille on kyllä hyvin järjestetty hiekkalaatikot ulostamista varten, mutta eikai se hätä aina juuri siinäkohdassa tule. Metsikköön voi olla vaikea viidakon takia päästä tarpeilleen ja joskus epäonnistumisia jää keskelle kulkuväylää.

Lautassa koirille on oma alueensa ja isoimmilla koirilla oletetaan olevan kuonokoppa. Pikkuiset (käsilaukkuun sopivat) saavat olla ilman.

Kaikenkaikkiaan vaikka sinua kaipaan kippuraiseni, olen iloinen, että olet siellä hyvässä tallessa. En osaa edes kuvitella sinua tänne. Muistan kuinka alkukesästä kun saapui aurinko ja 15 astetta lämmintä, kuinka kipit varjoon läähättämään. Ja en voisi sanoa, että täällä olevat koirat olisivat kovin iloisia. Toivottavasti sinne sataa paljon lunta, jotta pääset kaivamaan. Älä syö äiskän lankakeriä ja älä anna Lunan viedä herra possua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti