maanantai 15. syyskuuta 2014

Taifuuni- Viljonkka lähestyy muumilaaksoa

Lokikirja Maanantai 15.9.2014 klo 18:30 sataa.

Tänään aamusta tuullut napakasti, mutta sillai että pystyi hyvin aamulenkin tekemään. Klo 13 maita alkoi satamaan. Kuuroja, kovia ja sitten vain suihkuja. Sain puhelun että, mahdollisesti huomena järjestettävä seminaari saatetaan perua sään ollessa epäsuotuisa. Minkä sään?

Teimme iltapäivästä kauppareissun saaren kylälle kun leipä loppui. Katsoimme sadetutkasta puolen tunnin hajuraon, jolloin ei pitäisi sataa. Sateenvarjomme on unohtunut Adan toimistolle ja kastelin toiset kenkäni jo aamulla meressä huuhtoessani simpukoita. Eikun korkkarit jalkaan ja kylille. Vuokraemäntä tuli miehensä kanssa vastaan leveästi hymyillen ja toivottaen onnea ja menestystä taifuunin kanssa. Minkä taifuunin?

Kuljimme kylällä, jossa hiljaisempaa kuin yleensä. Kukaan ei haahuillut vaan kerrankin nämä ihmiset kulkivat jämptisti määränpäätä kohden. Kaupat olivat vetäneet ulosasti ulottuvat tiskit sivuun ja useimmat olivat kiinni. Tulisiko perehtyä aiheeseen lähemmin?

Taifuuni

¨Taifuuneiksi kutsutaan Tyynen valtameren länsiosissa ja Kiinan merellä liikkuvia trooppisia hirmumyrskyjä, jotka kulkevat toisinaan Japaniin ja Korean niemimaalle asti. Taifuunit kehittyvät suotuisissa olosuhteissa ns. supertaifuuniksi, jolla tarkoitetaan taifuunia, jossa tuulen keskinopeus on vähintään 58 m/s. Taifuunien kasvualustana toimii maapallon laajin lämpimän veden alue, joka mahdollistaa ympärivuotisen kehityksen.¨ Suomen ilmatieteenlaitos

No niin. Paikallinen sää antaa kovan tuulen ja ukkosmyrskyn varoitukset aina huomiselle saakka sekä kolme taifuuni varoitusta. Tämä taifuuni ei ole Viljonkka vaan Kalmaegi ja se pyyhkäisee jonkin verran sivusta 400km rannikosta, ei siis ''osu'' tänne. Maksimi tuulen nopeus kyseiselle asialle on 140km/h.

Taifuuneita on kirjattuna paikalliseen aamulehteen South China Morning Post. Siellä kerrotaan henkilöiden tekemiä havaintoja taifuuneista ja varhain näistä on 1874 vuodelta. Viimeksi kirjattu 2012 riehunut Vincente kaatoi puut ja pakotti ihmiset nukkumaan metrotunneleihin. Tätä nykyä hatarat talot on korvattu tiilisillä ja betonisilla rakenteilla, on merentutkimus keskus ja hälytysjärjestelmät antavat tietoa aluksille ohjatakseen itsensä turvaan ajoissa.

Täällä annettu varoitus on tasolla 3 ja meille se tarkoittaa tavaroiden kiinnittämistä parvekkeilla ja terasseilla, tuuli voi olla kovakin seuraavan 12 tunnin aikana. Taso 1 meinaa vielä sadetta ja ihmisten toivotaan ottavaan huomioon mahdollinen tilan muuttuminen suunniteltaessa päiväänsä. Taso 8  kun hälytys annetaan tulisi kaikki varatoimet olla täytettynä. Taso 9 ja 10 ovat sitten sisälläoloa, poissa ikkunoiden ja ovien läheisyydestä, kehoitetaan myös varomaan lentäviä lautasia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti