keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Paikalliset

Kirjoitan nyt niist'a' tapaamisistani paikallisista ketk'a' ovat pahaksi onnekseen osuneet tielleni, joiden perusteella nyt sitten muoteilen oman yleisen k'a'sitykseni heist'a'. Yleisk'a'sityksi'a' suomalaisista l'o'tyi iltasanomien keskustelu paneelista, jossa mm. suomalaisia tituleerataan saunojoksi, kylm'a'n siet'a'jiksi ja viinaan taipuvaiksiksi. Toistaiseksi vuokraem'a'nt'a'mme oli kertonut pojilleen, ett'a' tulemme Joulupukin maasta ja muuan kaljap'a'inen turisti totesi suomalaiset purjehtijoiksi?

No niin t'a'k'a'l'a'iset:


Purukalusto

Kohdallemme on kenties osuneet kaikki Hong Kong 3 000 huonohampaista, mutta on niit'a' nyt enempi mit'a' normi katukuvassa, tosin t'a''a'll'a' se katukuva on vain niin suuri jo itsess'a''a'n. Onko kyseess'a' vain heikko hammashuolto? Jatkuva teen nauttiminen? Ruokajuomana on usein l'a'mmin tee. Tupakointi? Ei paljoa katukuvassa, mutta tilastoissa.

Vai hiilihappojuomien alhainen hinta? En ole el'aiss'a'ni juonut n'a'in paljon limpparia. Vesipullo on arvokkaampi kuin t'o'lkki ja monissa ravintoilaissa vesi ei kuulu valikoimaan. L'a'mmin, kevyt mullanaromin omaava kraanavesi ei iske kuin 'a''a'rimm'a'isess'a' h'a'd'a'ss'a'. Kotiin toki kannamme l'a'hes joka reissun j'a'lkeen 5l lonkkia vett'a', hintaan 2 euroa ja pullot mukana aina kaupungilla.

Vai valmiiksi pureskeltu ruoka? Mainitsinkin jo aiemmin, ett'a' jopa kasvikset keitet'a''a'n, ett'a' suu tuntumaa saa hakea. Liha, vaikka ei olekkaan osaa mit'a' siit'a' ei k'a'ytett'a'isi, niin kertoohan jo veitsen puuttuminen aterimista, ett'a' pehmosta on. Liha tosiaan sulaa suuhuun ja purukalusto ei joudu kovaankaan k'a'ytt'o''o'n. Mietit'a''a'np'a' vertana kotimaa, jolloin mukulan ensikosketus on usein ruisleip'a' kuten er'a''a'ss'a' mainoksessakin todetaan =) Sitten alkaa peruskoulu ja n'a'kk'a'ri-ik'a' on useimmilla viel'a' armeijassakin vastassa. Eli kyll'a' muutoin pureskellaan! Ja juodaan maitoa!! Maitoa, jonka hinta ei edes nouse talvella kun lehm'a't eiv'a't p'a''a'se laitumelle.


Maski

Hengitysmaskia, tavallisimmin paperista, joka muutoin l'o'ytyy sielt'a' miss'a' Suomessa purkat ja patukat ennen kassalle menoa, on tarkoitettu suojaamaan muita ihmisi'a'. Ohjeistus kuuluu, jos olet kipe'a' pid'a't maskia. Niit'a' siis tapaa metroissa (aika hyv'a' jos siell'a' ruuhka-aikana aivastaa voi levi'a'mist'a' tapahtua), kaupan kassoilla (tuntuu vaikealta keskustella ihmisen kanssa, jonka suun liikett'a' et n'a'e) ja kaikilla julkisilla paikoilla, kaikilla poliiseista l'a'htien. My'o's siivousty'o't'a' tekev'a't k'a'tt'a'v'a't aina maskia. Tartunnoista puheenollen, vaikka k'a'sien pesupaikat rajoittuvat wchin, ei siis k'a'sidesi'a' esim. ennen ruokalaa, niin t'a''a'll'a' ei syljet'a'! Se on mahtavaa, se on erikseen kielletty ja voi vaan kuvitella kun semmonen 7 miljoonaa sylkisi ymp'a'riins'a'.


K'a'yt'o's

Kaikessa on joku t'o'iss'a', koska ty'o'voima on halpaa, en tied'a' kuinka, mutta niin, ettei esim. mankankokoamista tee kone. Laatu? No, hyvin usein esim. m'a'kk'a'riss'a' p'o'ytien siisteydest'a' vastaa usein l'a'hell'a' el'a'keik'a''a' oleva henkil'o'. Tarjottimia ei siis vied'a' itse. Muissakin ravintoiloissa on niin paljon henkil'o'kuntaa, ett'a' parveilavat valmiina ottamaan tyhj'a'n lautasen. Liikkeiss'a', jossa Suomessa olisi puolikas ty'o'ntekij'a' t'a''a'll'a' olisi kaksi. Ihmettelinkin, voivatko kaikki n'a'm'a' hienoihin kolttuihin sonnustautuneet miehet ja naiset olla johtajia, eivt'a't. He voivat olla 1/1000 koruliikkeen ovivahdeista tai yksi viidest'a' myyj'a'st'a' merkkiliikkeess'a'. My'o's esim. Applen liikkeess'a' on henkil'o'kuntaa yht'a' paljon kuin asiakkaitakin. Osa heist'a' vaan n'a'ytt'a''a' ylim'a''a'r'a'iselt'a' siell'a', eik'a' her'a't'a' asiantuntijuutta lainkaan, k'a'ytt'o'kokemusta varmasti on.

Siisp'a' toiseen aiheeseen 'a'lypuhelimet. Ne on aina ja jokapaikassa. Ovat ne jo v'a'h'a'n jo Suomessakin, mutta t'a''a'll'a'!  Isovanhempieni-ik'a'isetkin selaavat niit'a' tottuneesti metrossa. Eik'a' siin'a', Ernokin tuumii ett'a' se on ihmisten tapa rentoutua ja kadota hetkeksi h'a'lin'a'st'a'. Perskele! Tulisivat sielt'a' jo takaisin, on vain hieman lyhytpinnaani venytt'a'en tullut tilanteita, ett'a' olen meinannut talloa heid'a't kun katse ei ihmisvilin'ass'a' vaan nouse sielt'a'. Monet myyj'a'tkin ty'o'aikana ovat puhelimen kimpussa ja tuntuu, ett'a' h'a'ritsen heit'a' kun menen tiskille.

Siit'a' taas toiseen aiheeseen. Kohteliastapa t'a''a'll'a' antaa ja vastaanottaa kahdella k'a'dell'a', mutta se hymy. Ollaan k'a'yty saarella useasti samalla liha/juustokauppiaalla ja tottuneesti virnistetty, ett'a' taas tultiin, niin silti yksi pieni hymyn kare on ty'o'n takana. Viel'a'k'a''a'n en tiet'a'isi mit'a' on HEI, jos sit'a' ei olisi erikseen opetettu. Asiakas palveluun ei kuulu hymyily, yst'a'v'a'llisyys tai asiakkaan kohtaaminen, samalla voi palvella muita tai jutella muiden kanssa. 'A''a'nest'a'mme herk'a'sti jaloilla ja muutama mukava kyl'a'kauppias hymyilee ja on asiakaspalvelu yst'a'v'a'llinen. Ihan omakehuhaisee kuin viem'a'ri, mutta itse mene tervehtien pienemp'a''a'n liikkeeseen hymyillen.

Ihmismassa on suuri ja jatkuvasta ohjeistuksesta huolimatta, ei esim. ruuhkassa huomioida juuri muita kulkijoita. Seiniin laitetut suuntaviivat eivät ole kuin merkkejä ja vastaantulevia tulee niin oikealta kuin vasemmalta.  Kaksi, kolmin kävellään rinnatusten huomioimatta takaa tulevia nopea jalkaisia suomalaisia x) tai vastaantulevia muita kulkijoita.


Merkkivaatteet

Voi minua, minun merreleiss'a'ni ja Suvin vanhassa puserossa. Merkkiuskovaisuus on t'a''a'll'a' kovasana ja monilla on yhdest'a' kahteen nimek'a'st'a' merkki'a' yll'a' esim. PRADA, Hollister, Luois Vitton ja urheiluvaatemerkit. Sik'a'li hauska, ett'a' vaikka ne olisivat kuinka merkki lenkkarit, ne on silti lenkkarit! ja maalaisjunttipuntin silm'a''a'n ei vaan satu ne siron hamosen kanssa. Kateellinen? Varmasti, suuntaan H&M:lle!


Paperi

Nyt puhuu paperimiehen tytär, jolla on aina ollut saatavilla A4: sia. Etsimme kouluvihkoa ja valikoima oli kirjakaupassa sekä opiskelijoiden omassa pikkukirjakaupassa varsin heikko. Ei niitä tylsiä sinikantisia perusvihkoja vaan ole. Paperin saatavuus, muutoinkin hieman heikompaa. Olen myös etsinyt kirjepaperia kotimaankirjeenvaihtajalleni. Harhakuvitelma tämä osamaasta kauniin kalligrafian maana tarjoaisi monia kauniita papereita. Ei tai en ole löytänyt. Ada kertoikin, että postimerkki paikallisposteihin on 0,30 centtiä, koska täkäläiset eivät lähete, ei joulukorttejakaan enää. Suomeen lähtetety 4 kirjettä maksoivat 1,6 euroa.

Tässä muita havaitsemiani eroja, kirjoittelen taas lisää kun pääsen havainnoimaan. Tämä kirjoitus tuntuu hieman tulekivenkatkuiselta, mutta yritän painottaa, että se ei ole väärin vaan erilaista =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti